8. Projekt02 - Slutprojekt

Vi avslutar kursen med ett slutprojekt. Det är nu du skall få chansen att sätta ihop alla kunskaper du har för att bygga en större applikation. Detta projekt är tyngdpunkten i betyget på kursen.

8.1 Uppgift

Det kommer finnas flera olika projekt att genomföra för att nå det betyg som du strävar efter. Oavsett vilken betygsnivå du strävar efter så skall projektet bestå av en projektplan, själva applikationen och sedan en utvärdering samt dokumentation. Hjälp för projektet hittar du i kunskapsdokument: projektstöd.

8.1.1 Betyget E

För att nå betyget E på slutprojektet så finns det ett lämpligt projekt och det är att slutföra en adminapplikation utifrån två tidigare projekt inlogg och inloggDb. Denna uppgift har jag gjort som en tutorial och genom att följa denna tutorial kommer du nå målen. I samband med tutorial kommer också uppgiften presenteras till fullo med samtliga krav.

För att nå betyget E på kursen så behöver du också kika på checklistan vad som behöver vara genomfört och som skall redovisas.

8.1.2 Betyget D

Ett lämpligt projekt för att nå betyget D är att bygga vidare på den tutorial som leder till betyget E och sedan lägga till info i databasen om en användare så att följande lagras;

  • förnamn
  • efternamn
  • mailadress
  • telefonnummer

Bygg nu ut applikationen så att du kan använda din adminapplikation och lagra denna nya data. Du bestämmer själv vad som skall vara obligatoriskt och inte.

Glöm inte att redovisa nya er-modeller, databasmodeller, databasscript och en vidareutvecklad projektplan.

8.1.3 Betyget C

Jag kommer ge två exempel på projekt som i svårighetsgrad leder dig till betyget C, eller högre. Sedan gäller det ju också att lösningen håller måttet för betyget C. För att få bättre koll på vilken kvalitet jag efterfrågar så kika i kolumnerna för C och A i skolverkets kunskapskrav och kolla så att det du håller på med uppnår dessa krav.

8.1.3.1 Bloggapplikationen

Bygg ut Adminapplikationen så att varje användare kan göra ett inlägg. Ett inlägg skall kunna kommenteras, välj själv om det krävs att vara inloggad eller ej för att kunna kommentera ett inlägg.

Fundera på, och lös, hur det skall vara möjligt att skapa nya användare i systemet på ett smidigt sätt.

8.1.3.2 Bankapplikationen

Bygg vidare på den bank som du tidigare har byggt. Inloggningsfunktionaliteten skall vara i klass med Adminapplikationen och varje användare skall ha minst ett konto. Samtliga transaktioner skall lagras.

Fundera på, och lös, hur det skall vara möjligt att skapa nya användare i systemet på ett smidigt sätt.

8.1.3.3 Eget projekt

Det är helt ok att skapa ett eget slutprojekt i denna kursen. Då behöver du göra en bra planering och presentera den för läraren så att han kan göra en bedömning att projektets svårighetsgrad och din betygsambition stämmer överens med varandra. Kika på vilka krav som ställs på bloggapplikationen och bankapplikationen och gör en egen analys ifall ditt projekt håller samma svårighetsgrad. Kika också på kunskapskraven innan du visar upp din planering för läraren.

8.1.4 Betyget A/B

För att nå ett högre betyg än C på kursen så krävs det att bloggapplikationen, bankapplikationen eller ditt egna projekt tillför någon/några extra svårighetsgrader. Dessa svårighetsgrader kan bestå av en mängd olika saker så det är svårt att säga exakt vad som kommer krävas för att nå betyget A eller B. Gör en egen planering av ditt projekt så har vi något att utgå ifrån. Kika sedan i kolumnen längst till höger i skolverkets kunskapskrav och kolla så att det du håller på med uppnår dessa krav. Sedan är det dags att visa upp din planering för läraren. Slutligen så är det oftast bättre att göra en lagom svår uppgift med grym kvalitet än att göra en grym uppgift med lagom kvalitet.

8.2 Redovisning

När du är klar med ditt projekt skall det redovisas. Det gör du genom att dema din applikation för läraren och visar upp din projektplan, dokumentation samt utvärdering av ditt projekt. Denna rapport lägger du på din WordPressida som ett eller flera inlägg.

8.3 Deadline

Redovisning sker genom att du bokar en tid för individuell redovisning under vecka 18-20. Torsdag 27 maj sätts betygen för elever i åk3 vilket blir sista dagen då det är möjligt att redovisa. Tänk på att om du vill få chans att komplettera din redovisning så är det lämpligt att inte vänta med redovisning till sista dagen. Se också till att du har tillgång till en dator när det är dags att redovisa.

Länk till bokningslistan hittar du här när det är dags.