Webbutveckling01 [weuweb01]

Moment05 - Hit&Dit Resor

Introduktion

I detta momentet så skall du få skapa en lite större webbsida som innehåller flera delar. Med hjälp av Erik på webbkoda där du får använda de kunskaper som du har fått genom de tidigare arbetet. Det är nu du skall ta de små teknikerna och sätta samman till en färdig produkt.

Momentets mål

I varje moment så jobbar vi mot ett eller flera mål som skolverket har satt upp i varje kurs.

Centralt innehåll

  • Utvecklingsprocessen för ett webbtekniskt projekt. Målsättningar, planering, specifikation av struktur och design, kodning, optimering, testning, dokumentation och uppföljning.
  • Märkspråk och deras inbördes roller, syntax och semantik – där det huvudsakliga innehållet är standarderna för HTML 5 (Hyper Text Markup Language) och CSS (Cascading Style Sheets) samt orientering om dokumentobjektsmodellen, DOM (Document Object Model) och Ecmaskript.
  • Bilder och media med alternativa format, optimering och tillgänglighet.
  • Nationella och internationella riktlinjer för god praxis inom webbutveckling.
  • Terminologi inom området webbutveckling.

Projekt

Du byggde ett mindre projekt i det förra momentet, nu skall vi göra ett något större projekt på beställning från ett resebolag. Här får du chansen att testa på flera nya tekniker. Det kommer efter den tutorial som du skall följa finnas en möjlighet att bygga vidare på uppgiften och på egen hand presentera en site som innehåller samma saker men är lite annorlunda uppbyggd.

Förarbete

Innan du ger dig på den stora tutorialen i detta moment så vill jag att du kikar på hur du kan implementera audio & video på dina webbsidor. Den guiden hittar du längst ner på denna sidan.

Hit och dit resor

Hit & Dit Resor På webbkoda.se så går Erik igenom en fiktiv beställning på en webbsida för företaget Hit&Dit resor. I nio klipp guidar han dig igen arbetet att färdigställa webbsidan för reseföretaget.

Projektet Hit&Dit Resor. Lycka till!

Frivilliga uppgifter

Nu har du förhoppningsvis en bra webbsite som matchar beställningen som Hit&Dit Resor har gjort.

Hit&Dit Resor v2.0

När du jobbar dig igen Eriks tutorial så kanske du känner att du skulle vilja göra på ett annat sätt ibland. Nu har du möjlighet att göra det, det är fri lek att förändra Hit&Dit Resor efter ditt eget önskmål, ta dock inte bort någon av den information som finns på webbsidan, ändra går bra och även att lägga till.
Tips: Jobba inte vidare i samma mapp utan ta en kopia på hela mappen med alla filer och jobba vidare med en kopia.

Hit&Dit Resor v2.1

I Eriks upplägg så byggs allt på en enda sida, risken finns att denna sida blir väldigt stor och då gäller det att dela upp materialet på flera sidor. I Hit&Dit Resors webbsida så finns det fyra menyalternativ och hade jag byggt denna sidan på ett alternativt sätt så hade jag byggt fyra sidor, med olika innehåll men med samma sidhuvud och sidfot. Då får vi ju ställa om länkarna så att de går till olika sidor istället.
Tips: Jobba inte vidare i samma mapp utan ta en kopia på hela mappen med alla filer och jobba vidare med en kopia.

Samlingssidan

Nu har du lärt dig lite nya saker och testat på lite tekniker som du kanske skulle vilja använda på din samlingssida. Vill du snygga till din samlingssida med dina nya kunskaper så gör det. Det kan vara kul att spara dina gamla samlingssidor för att se hur du utvecklas under kursens gång. Om du sparar den gamla samlingssidan som samlingssida_v1.html så kan du i slutet av kursen gå tillbaka och kika på olika versioner, det brukar vara kul att se utvecklingen. Våga också länka dessa till din samlingssida.

Redovisning

Lägg upp hela projektet Hit&Dit Resor på din domän. Låt projektet ligga i en egen mapp.
När du lagt projektet på rätt plats så länkar du det från din samlingssida.
I ett inlägg på din wordpressida så länkar du till projektet samt skriver en utvärdering om projektet, vad tyckte du om det, var det en bra uppgift, vad har du lärt dig, var det svårt att följa med?

Om du har gjort någon eller några av de frivilliga uppgifterna så lägger du naturligtvis upp dessa också och utvärderar arbetet och kommer med synpunkter till varför du har gjort som du har gjort, vad du har lärt dig samt om det var roligt och/eller utmanande.