Webbserverprogrammering02 [wesweb02]

Moment05 - API

Introduktion

Som webbutvecklare så kommer du stöta på tjänster som du av olika anlednignar vill bygga in i din egen webbsida och då är det viktigt att kunna använda sig av API. API innebär att någon har byggt ett gränssnitt (interface) som du kan använda dig av för att kunna ta del av andras information och tjänster.

Momentets mål

I varje moment så jobbar vi mot ett eller flera mål som skolverket har satt upp i varje kurs.

Centralt innehåll

 • Webbserverns och dynamiska webbplatsers funktionalitet.
 • Utvecklingsprocessen för ett webbtekniskt projekt. Målsättningar, planering, systemering, kodning, optimering, dokumentation och uppföljning.
 • Dokumentation av utvecklingsprocess och färdig produkt, inklusive kod och mjukvarugränssnitt.
 • Funktionen i ett programmeringsspråk för dynamiska webbplatser.
 • Datalagring i relationsdatabas eller med annan teknik.
 • Datautbytesformat, till exempel XML (Extensive Markup Language) och JSON (Java Script Object Notation).
 • Teckenkodning. Begrepp, standarder och handhavande.
 • Kodning och dokumentation enligt vedertagen praxis för den teknik som används i sammanhanget.
 • Applikationsarkitektur och separation av olika slags logik.
 • Kvalitetssäkring av dynamiska webbapplikationers funktionalitet, säkerhet och kodkvalitet.
 • Säkerhet. Attackvektorer mot webbapplikationer och principer för att hindra attacker.

Del 1 - Teori

API (Application Programming Interface) är ett gränssnitt som programmerare kan använda sig av för att kunna kommunicera mellan olika applikationer. Inom webbutvecklingen så handlar det ofta om att hämta data från någon tjänst och sedan publicera det på den webbsida som vi bygger.

Det finns mängder av intressanta API att arbeta med, i vår tutorial så jobbar vi med PostnummerSök och Google-maps vilket är två ganska lättjobbade API:er. Att lista alla API:er som finns går inte och många API:er har funnits men försvunnit av olika anledningar. Lika ofta som någon försvinner dyker det upp någon ny också. Det enklaste är att söka på den typ av API som du tror dig behöva. Annars så finns det några portaler där du kan hitta intressanta API:er.

Det som är viktigt att tänka på när du hittar ett API som du känner att du vill använda är bla.

 • Vilken teknik kommunicerar med API? Vissa API kan endast kommuniera med vissa programmeringsspråk, det kan vara JavaScript, PHP eller något annat som gäller. Ibland kanske inte det språk som du vill jobba med är kompatibelt med det valda API:et.
 • Vad får du göra med API? Vissa API är helt fria att göra vad du vill med medan andar har större eller mindre begränsningar av vad du får göra eller hur du skall meddela var informationen kommer ifrån. Var nogrann med att följa de regler som är uppsatta.
 • Är det ett öppet API eller behövs det en nyckel? Vissa API är öppna och då behöver du ingen nyckel för att kunna använda det medan andra API kräver nyckel som du får genom att ansöka om det, eller får genom att du skapar ett konto eller tom måste betala för det.

Så när du har hittat ett API som du vill jobba med, läs tydligt igenom vad du får och inte får göra.

Del 2 - Praktisk användning genom tutorial

Vi tränar på att använda API genom att bygga en egen applikation där vi infogar två olika API för att hämta information och karta om ett postnummer. Denna tutorial når du här.

Redovisning

Lägg upp dina applikationer på din webbplats, skriv en samlad utvärdering av de olika applikationerna på din wordpressida.